Bewijs verzamelen

We gaan er vanuit dat iedereen zich aan de spelregels houdt en dat we er samen een leuke wedstrijd van maken. Toch willen we wel maatregelen nemen om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. We hebben daarbij geprobeerd een optimum te zoeken tussen enerzijds bewijsmateriaal verzamelen en anderzijds reizen zonder teveel gedoe. Je moet minimaal bewijs verzamelen door foto’s of de ov-chipkaart (allebei of een combi mag natuurlijk ook). Tijdens de wedstrijd kun je bewijsmateriaal verzamelen via dit formulier, achteraf vul je daarnaast dit formulier in om je kilometers te claimen.

Bewijsmateriaal door foto’s 

Je maakt op ieder station waar je overstapt een foto. En ook van het vertrekpunt en eindstation. Op deze foto moet je te zien zijn met het Kilometer Kampioen T-shirt aan en natuurlijk iets van het station. Dat mag gewoon het perron, kiosk, stationsgebouw of een ander element op het station zijn. Eventueel mag het ook een video zijn, liever niet. Via dit formulier mag een bestand maximaal 10 mb zijn. Is het groter? Dan kun je het mailen, maar daarbij bijvoorbeeld van wetransfer. Dat kan je het beste doen na de wedstrijd. De e-mail is met 200 deelnemers voor ons niet zo overzichtelijk, dus liever via het formulier. 

Reis je in een team? Dan hoeft er slechts één deelnemer op de foto te staan. Deze deelnemer moet wel op ieder station op een foto zichtbaar zijn (zodat duidelijk is dat deze deelnemer alle stations heeft aangedaan). Als team kan je per slot van rekening ook maar één keer de hoofdprijs winnen. Het bewijs kun je inleveren via dit formulier.

Als je geen smartphone hebt, of je batterij is op, adviseren we je foto’s met een gewone camera te maken of bewijs via de ov-chipkaart te verzamelen. Tip: zorg voor een powerbank, zodat je telefoon onderweg kunt opladen!

Bewijsmateriaal door ov-chipkaart

Maak je liever geen foto’s of lukt het ergens niet? Dan kun je ook bewijs verzamelen met de ov-chipkaart. Je hebt daarvoor wel online inzage in je reizen nodig.

Heb je een e-ticket of wegwerpkaartje? Dan verzamelen die niet of onvoldoende data die uit te lezen is. Je kunt echter door onderstaande methode WEL gegevens verzamelen met de ov-chipkaart (mits je online inzage hebt in je reizen). 

  1. Check-in met je ov-chipkaart op het vertrekstation 
  2. Check-uit met je ov-chipkaart op het vertrekstation 
  3. Check-in met je wegwerpkaartje op het vertrekstation 
  4. Start de treinreis naar het overstapstation. 
  5. Op overstapstation check je in geval van poortjes uit met je wegwerpkaartje. 
  6. Check-in met je ov-chipkaart op overstapstation 
  7. Check-uit met je ov-chipkaart op overstapstation 
  8. Indien je met het wegwerpkaartje bent uitgecheckt, check je weer in. 
  9. Start de treinreis (en vervolg het proces vanaf stap 4) 

Als het station geen poortjes maar paaltjes heeft, is het in veel gevallen niet noodzakelijk om stap vijf (en stap acht) uit te voeren. 

 

Bij deze methode betaal je niets met de ov-chipkaart, omdat je op hetzelfde station in- en uit checkt. Na je reis maak je een screenshot van je reisgegevens of exporteer je de gegevens als PDF. Dat kun je doen via Mijn NS of Mijn ov-chipkaart. Deze stuur je in als bewijs. Check vooraf of je online inzage hebt in je reisgegevens. 

Bewijsmateriaal door Google Maps? 

In de basis kan er geen primair bewijs worden geleverd via Google maps . Maar je kunt het wel als extra doen, ter ondersteuning van bijvoorbeeld je foto's (als die bijvoorbeeld niet heel duidelijk een locatie weergeven). Je gaat dan daar het Google Maps menu (de drie streepjes / hamburger menu) en kies voor Je tijdlijn, en maak daarvan een screenshot. Voorbeeld:

Inleveren en beoordelen bewijsmateriaal 

Het bewijsmateriaal dien je in te leveren voor zondag 17 september 12.30 uur, het liefst eerder. Je claimt na afloop het aantal afgelegde kilometers en stuurt daarbij de definitieve scorekaart mee, en het afgelegde reisschema. Dat doe je via het formulier kilometers claimen.

Als je onderweg al foto’s hebt ingeleverd via het daarvoor bedoelde formulier, dan hoef je dit niet opnieuw in te sturen na afloop. Blijkt een foto mislukt te zijn of is er ergens op één plek iets misgegaan met het bewijsmateriaal? Dan hoeft dit nog niet direct een probleem te vormen. Een jury onder leiding van Hildebrand van Kuijeren zal het bewijs beoordelen. Het gaat de jury daarbij om dat voldoende aannemelijk is dat je de reis echt gemaakt hebt, en dat het geclaimde aantal klopt. 

Daarbij zullen we vooral aandachtig het bewijs bekijken van de persoon die de meeste kilometers claimt. Het gaat erom dat alles bij elkaar een logisch geheel vormt en het voldoende aannemelijk is dat de reis daadwerkelijk is afgelegd. In de voorgaande edities is het gelukkig nooit nodig geweest om bewijsmateriaal af te keuren.