Veel gestelde vragen (FAQ)

Wanneer wordt de wedstrijd gehouden?

Op zaterdag 24 juni. Binnen 24 uur moet je zoveel mogelijk kilometers afleggen. Je kan de 24 uur in laten gaan op een moment naar keuze tussen 0:00 uur en 4:00 uur. Wil je na 4:00 uur van start gaan? Geen probleem, maar dan heb je minder dan 24 uur om te reizen. Dus als je bijvoorbeeld start op zaterdag om 6:25 uur, dan mag je reizen tot uiterlijk zondagochtend 4:00 uur. De meeste mensen – zo leert de ervaring van 2015 – starten tussen 0:00 en 1:00 uur.

Wat is een traject precies?

We hanteren dezelfde definitie als in 2015. De stations die een trein passeert vormen een traject, ongeacht de trein er wel of niet stopt. Anders dan in 2015 telt nu elk traject maximaal twee keer mee. Mits je het traject natuurlijk twee keer hebt afgelegd én in twee verschillende richtingen.
Voorbeeld 1: Je neemt de intercity Utrecht – Amersfoort, en later op de dag de trein Utrecht – Hilversum. Het stukje Utrecht Centraal – Utrecht Overvecht wordt 2x afgelegd, maar in dezelfde richting. Het traject telt dus 1x mee.
Voorbeeld 2: Je neemt de intercity Roosendaal – Vlissingen, en in Vlissingen neem je weer de trein terug naar Roosendaal. Je legt het traject Roosendaal – Vlissingen in twee verschillende richtingen af, en dus telt het traject ook twee keer mee.

Wanneer mag je een traject wel dubbel afleggen?

Elk traject mag je zo vaak afleggen als je wilt, maar een traject telt maximaal maar twee keer mee. Een traject telt alleen twee keer mee als je het traject in twee verschillende richtingen aflegt.

Voorbeeld 1: Je neemt de intercity Utrecht – Amersfoort, en later op de dag de trein Utrecht – Hilversum. Het stukje Utrecht Centraal – Utrecht Overvecht wordt 2x afgelegd, maar in dezelfde richting. Het traject telt dus 1x mee.
Voorbeeld 2: Je neemt de intercity Roosendaal – Vlissingen, en in Vlissingen neem je weer de trein terug naar Roosendaal. Je legt het traject Roosendaal – Vlissingen in twee verschillende richtingen af, en dus telt het traject ook twee keer mee.

Mag ik ook met de auto, fiets, bus of tram reizen?

Nee, dat is verboden. Je mag alleen gebruik maken van NS-bussen die treinen vervangen. Die worden alleen ingezet bij werkzaamheden en storingen. Die kilometers tellen echter niet mee. Immers, de vraag is: hoeveel kilometer kan je op een dag met de trein maken.

Mag ik ook buiten Nederland reizen?

Nee. We zijn op zoek naar de meest enthousiaste treinreiziger van Nederland. En dus mag je de kilometers in ons eigen land maken.

Moet ik op hetzelfde station starten en eindigen?

dubbeltrajectNee, dat hoeft niet.

Hoe wordt de afstand gemeten?

afstand_metenWe gaan uit van de werkelijke afstanden uit deze tool. Alleen de HSL en de Hanzelijn ontbreken daarin. We rekenen 52 kilometer voor het HSL-traject Schiphol – Rotterdam Centraal en 45 kilometer voor het HSL-traject Rotterdam Centraal – Breda. Voor de Hanzelijn Lelystad Centrum – Zwolle rekenen we 51 kilometer.

Mag ik samen reizen?

teamJa, dat mag. Je vormt dan een team met de persoon waarmee je samen reist. Er wordt slechts één prijs uitgereikt. Onderling mogen jullie in je team bepalen wie de prijs in ontvangst neemt.

We gaan er verder vanuit dat twee losse deelnemers niet per toeval een planning maken die over geheel de dag gelijk is. Mocht die situatie bij de langst afgelegde afstand zich wel voordoen, dan zal de redactie van Treinreiziger.nl bepalen wie de winnaar wordt. De kans dat twee deelnemers per toeval dezelfde planning maken lijkt echter zeer, zeer klein.

Wie bepaalt de winnaar?

Er zal een jury zijn onder leiding van Hildebrand van Kuyeren die op basis van het ingestuurde bewijs de winnaar bepaald. Hildebrand van Kuyeren, bedenker van de wedstrijd en eigenaar van Treinreiziger.nl.

Welk bewijs moet ik verzamelen?

Direct na inschrijving krijg je een handig document met alle informatie over de wedstrijd. Daarin staat ook uitgelegd welk bewijs je moet verzamelen. In essentie: maak op ieder station waar je overstapt een selfie, waarbij je t-shirt en het station zichtbaar is. Alleen als je met de ov-chipkaart reist, hoeft dit niet. In dat geval moet je in- en uitchecken op de stations waar je overstapt. 

Zijn er werkzaamheden op 24 juni?

Ja. We weten niet precies waar. Houd daarom de NS reisplanner in de gaten. We komen nog met nadere informatie die we hebben over werkzaamheden.

Mag ik ook gebruik maken van Intercity Direct en ICE?

Ja, dat mag. Let wel op: voor de ICE en voor Intercity Direct (traject Schiphol – Rotterdam C) betaal je een toeslag. Die toeslag is niet inbegrepen bij de 1e klas dagkaart. Je mag geen gebruik maken van de Thalys.

Mag ik vaker op een station komen?

Ja, stations mogen meerdere keren worden aangedaan. Ook trajecten mogen vaker worden aangedaan. Elk afgelegd traject telt maximaal 2x mee, mits je het traject in 2 verschillende richtingen aflegt. Leg je een traject vaker af? Of leg je een traject twee keer in dezelfde richting af? Dan tellen de afgelegde kilometers op dat traject slechts één keer mee.

Ik heb een andere vraag. Wat nu?

Ons advies: kijk eerst op deze pagina en neem anders contact op via contact@treinreiziger.nl of 010-3417390.

Meld je aan

teamDoe op 24 juni mee met de Kilometer Kampioen door je nu aan te melden. We hebben een speciale deal: Inschrijving + t-shirt + 1e klasdagkaart voor 19 euro. Handige informatie en handleiding vind je hier

Plan je route

trajectMaak een planning en haal op Utrecht tussen 10 en 14 uur. een stempel Elk traject telt maximaal twee keer mee, mits je het in twee verschillende richtingen aflegt.

Afstand berekenen

afstand_meten Bereken de afstand van je route met deze tool. Afstanden van de Hanzelijn en HSL-Zuid vind je hier.

Verzamel bewijs

fotosmaken Leg zoveel mogelijk bewijs op foto of video vast. We werken aan een app voor het bewijsmateriaal. snel in te kunnen sturen

Winnaar

wiebepaaltwinnaar Treinreiziger.nl volgt de wedstrijd met een Live blog, na afloop zullen we zo snel als mogelijk de winnaars bekend maken. Wie de meeste kilometers in 24 uur weet te maken wint twee Thalys tickets naar Parijs